ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Ключови предимства
Когато използвате супресор с вашето оръжие, Вие получавате множество предимства. Най -очевидното от които, е че шумът от изстрела е значително намален.
 
Други предимства са по-малкият откат и редуцирана светкавица на дулото при изстрел. Това прави стрелбата много по-удобна заради намаления откат.

Подобрява балистичните характеристики на изстрела, което води до по-добра групираност на попаденията.
Видове супресори
Front barrel – не покрива цевта, а е разположен изцяло пред нея,  добавя допълнителна дължина към оръжието.

Over barrel - покрива част от цевта и по този начин намалява общата дължина на оръжието.

По принцип “Front barrel” супресорите са по-къси вземайки предвид абсолютната дължинат, но в сравнение със “Оver barrel” версиите прави оръжието по-дълго и тежко в предната част. Основно се използват когато оръжието има мерник монтиран на цевта.

Предимствата при Over barrel модела е, че се възприема по-често като  „ненатрапчив“ спрямо оръжието, тъй като добавя по-малко дължина към цевта спрямо “Front barrel” версията.
Предимства на супресорите
Заглушаване
Супресорът намалява налягането от газовете създадени от барута като ги разпределя в една или повече камери които има. Куршумът действа като движещ се клапан, който последователно освобождава налягането, докато куршумът преминава през камерите. Когато куршумът напусне супресора, последвалият го газ ще изтече от супресора с намалена скорост и за по-дълго време, което води до намалено звуково налягане.
 
Добър пример за разликата между стрелба с и без супресор е разликата в шума при отваряне на бутилка шампанско чрез изстрелване на тапата или задържане и бавно отпускане на тапата с ръце.
Липса на дулна светкавица
В зависимост от калибъра и дължината на цевта, изгарянето се извършва изцяло или частично в отвора на цевта. През по-голямата част от времето има изгаряне на барут извън цевта което създава голям проблясък.

Със супресор, барута ще бъде изгорен и угасен вътре в супресора, което премахва дулната светкавица.
Откат
Навлизащите газове упражняват натиск върху елементите на супресора с противоположна на отката посока, като по този начин го намалят. Основно правило е, че отката се намалява с 25-40% при стрелба със супресор.
Прецизност
Качествен и симетрично произведен супресор, монтиран правилно върху нормална цев създава по-добра концентрация на попаденията.Въпреки това при почти всички марки супресори точката на попадение е изместена с около 10 см ( в повечето случаи надолу).

Това не е случаят с HQS супресорите, тъй като ние сме взели това под внимание в нашия дизайн.
Скорост на куршума
Редица измервания показват, че при ползване на супресор скоростта на куршума се увеличава от 3 до 15 м/с в зависимост от дизайна на супресора.

Това е така защото , въпреки че когато куршумът напусне цевта и навлезе в супресора налягането което го тласка, рязко спада, то все пак е много по високо от това което е зад куршума когато нямаме супресор.

На практика имаме куршум в затворено пространство върху който газовете продължават да оказват натиск.
Колко дълго мога да използвам един супресор?
Всеки супресор има определен живот, подобно на цевта на оръжие.
 
Живота зависи от калибъра на оръжието, боеприпасите, които използвате, употребата и поддръжката. Ако супресорът се почиства често и не се прегрява, животът се удължава значително и ви позволява да достигнете няколко хиляди изстрела.
Поддръжка
Всички супресори трябва да се използват само с подходящи и немодифицирани оръжия!
• По време на употреба супресорът се нагрява. Съществува опасност от изгаряне, ако не се използва неопренов протектор
• Не трябва да прегрявате супресора
• Изгарянето на барут оставя остатъци във супресора. Сред тях е и конденз които окислява супресора. Ето защо – винаги сваляйте супресора след употреба, разглобете го и го избършете със сух парцал. Това ще удължи живота му значителноНе използвайте остри или абразивни инструменти за почистване на супресора
• Използвайте само одобрен почистващ разтворител и грес, докато почиствате супресора. Остатъчните газове могат да доведат до експлозия, ако се използва грешен разтворител

Преди употреба се уверете че:

• Супресорът отговаря на калибъра на оръжието и резбата на цевта
• Супресорът е напълно сглобен със затегната тръбаМоля, разклатете супресора, за да се уверите, че вътре няма разхлабени части
• За HQS Special, Special Slim и Special Impact визуално проверете дали отворите в средния процеп са отворени и не са покрити от неопреновия чохъл
• Супресорът е напълно монтиран на цевта на оръжието и не е разхлабен. Моля, повторете тази стъпка и по време на стрелба

Изтеглете подробна инструкция за работа от този линк:
Инструкции